Blog

Verklein het risico op een allergie met deze drie maatregelen

Gebruikerswaardering: 1 / 5

Ster actiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Blootstelling aan kunstnagelproducten kan het risico op astma verhogen. In deze producten zitten vaak zogenaamde acrylaten. Dit risico is het grootst wanneer het product wordt aangebracht omdat de damp van deze stoffen het schadelijkst is. ‘Maar hoe groot dat risico is, is nooit goed onderzocht’, zegt longarts Jos Rooijackers. Toch is het goed om jezelf hiertegen te beschermen door de juiste maatregelen te treffen.

Een goed afzuigsysteem is de oplossing: De Pro-GS, Hét afzuigsysteem voor elke nagelstylist. Zuigt al het stof/vijlsel en al de geuren/dampen naar beneden af. Geen hinderlijke geuren en stofoverlast meer voor U en uw klanten in uw salon.

Jos Rooijackers is longarts en is werkzaam bij het Nederland Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL). Dit centrum heeft als doel de zorg te verbeteren voor werknemers met een arbeidsgerelateerde longaandoening of die dat risico lopen. Het NKAL is gespecialiseerd in onderzoek op dit gebied, maar het multidisciplinaire team stelt ook diagnoses.

Afzuigen

Daarnaast is het belangrijk om het stof goed af te zuigen. Het National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) heeft richtlijnen opgesteld die je kunnen helpen bij de keuze voor een nageltafel en een afzuiger. ‘De situatie die zij omschrijven, is eigenlijk het meest ideaal. Daar wil je naar streven.’ Hier lees je meer over de richtlijnen die het instituut heeft opgesteld.

Terwijl chemische stoffen vaak via boven worden afgezogen, is dat in de nagelbranche niet zo. Bij bijvoorbeeld tandtechnici is dit ook niet het geval omdat het niet praktisch is. ‘In de arbeidshygienische wereld is dit volledig geaccepteerd’, zegt Rooijackers. Dat houdt in dat het naar beneden afzuigen in dit geval voldoende werkt. Daarnaast zijn acrylaten vrij zwaar waardoor je de stofdeeltjes gemakkelijk naar beneden kan afzuigen. ‘Dat kan via verschillende systemen. Het kan een systeem naar buiten toe zijn, maar dat hoeft niet.’

Lees meer